Vergeet een mooie foto van je dierbare niet!

Vorige week heb ik een uitvaart gefotografeerd van een markante vrouw. Ze kwam uit een kunstzinnige familie. Een van haar broers was kunstschilder, de ander beeldhouwer. En ze stamde ook nog eens af van muzikale voorouders. Verder beschikte zij over een heel leuk gevoel voor humor.

Je snapt dat de afscheidsbijeenkomst heel bijzonder was. Hij begon heel serieus, met sprekers die haar leven beschreven. Maar gaandeweg de bijeenkomst werd de sfeer losser. Kinderen en kleinkinderen maakten muziek. Een zoon vertelde hoe zijn moeder altijd net de clou miste als ze een mop probeerde te vertellen en een kleinzoon liet een rap horen die hij gemaakt had op zijn oma, al jaren geleden.

Ook de locatie was sfeervol, en tijdens het begraven hield het zelfs een uurtje op met regenen. Wat een wonder en wat een geluk.

Geen mooie foto

Toch vind ik dan één ding een beetje jammer: er was niet echt een mooie foto van de overledene. Terwijl een mooie foto van deze vrouw met haar schalkse blik hier zo gepast had. In plaats daarvan stond er een foto waarvan je kon zien dat de familie hard had moeten zoeken naar nog een beetje redelijk exemplaar. Een recente foto, dat wel, maar binnen genomen, dus veel rood erin,  sterk uitvergroot en dus niet helemaal scherp.

Het is me vaker opgevallen dat families vaak hard moeten zoeken om een mooi beeld van hun dierbare te vinden. Ik hoor dat ook van mijn collega’s bij een fotoservicebedrijf. Zij moeten zich regelmatig in alle bochten wringen om ‘nog iets van het plaatje te maken’.

Terwijl het toch zo fijn is als er een mooie foto voorhanden is. Niet alleen om deze te laten zien tijdens de afscheidsdienst, maar ook in de jaren erna! Een prachtig beeld van je vader, moeder, tante, oom, partner, die bij je op de kast staat of aan de muur hangt. Zodat je met plezier nog eens naar deze persoon kunt kijken. Een mooie herinnering.

Zo maakte ik onlangs deze foto van een vriend. Gewoon in zijn eigen huis. En ook maakte ik er een van m’n schoonmoeder. Zij leeft niet meer, maar ik zie haar dagelijks. Dat leest u bij levensportret.

Heeft u geen mooie foto van uw levensgezel, vader, moeder of kinderen? Ik kom er graag een maken. U kunt mij bellen, en dan kom ik naar u toe. Dan maak ik een portret van uw familielid in de eigen omgeving. Gewoon, zoals de persoon is, in het huis waar hij of zij woont. Zodat u later deze herinnering kan koesteren. Om nooit meer te vergeten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.