Album als geheugensteun

Vaak word ik als afscheidsfotograaf ingeschakeld bij uitvaarten waar jonge mensen bij betrokken zijn. Wanneer er een kind is overleden, of een familielid van jonge kinderen. Foto’s van een afscheid kunnen echter van onschatbare waarde zijn voor oude mensen. Dat ervaarde ik onlangs.

Geheugen

Drie jaar geleden werd ik gevraagd om de uitvaart van een vrouw van 82 jaar oud vast te leggen. Bij binnenkomst vertelde haar zoon waarom ze mij hebben ingeschakeld. “Het geheugen van mijn vader gaat achteruit. We willen daarom graag foto’s van het afscheid van mijn moeder. Zodat we hem kunnen laten zien waar zijn vrouw is, als hij het zich niet meer herinnert.”

Herinnering

Zoals bij elke reportage heb ik nauwgezet alles vastgelegd. De gebeurtenissen van die dag. De bloemen, de mensen die er waren. Het kerkhof. De familieleden. Hiervan maakte ik een uitgebreid fotoalbum.

Drie jaar later belt de familie mij weer. Vader is overleden, en of ik weer de foto’s wil maken. “We bewaren de boeken als een herinnering aan onze ouders”, zo zei zijn dochter.

Belangrijke steun

Daarna vertelde ze: “Het fotoboek van mijn moeders begrafenis was een belangrijke steun voor mijn vader die alleen en ontredderd achterbleef. Door zijn afnemende geheugen kon hij zich haar overlijden en de uitvaart niet meer herinneren.”

Steeds weer opnieuw

Vele uurtjes heeft zij met haar kinderen samen met hem het fotoboek bekeken. Steeds opnieuw. “We wezen de mensen aan die aanwezig waren, noemden hun namen, vertelden wat er allemaal gezegd was en door wie. Mijn vader zag zichzelf terug op de foto’s; voorovergebogen bij de kist van mijn moeder, zittend in de kerk tussen zijn kinderen en kleinkinderen, staand rondom het graf, pratend met familie, vrienden en kennissen tijdens de condoleance. De beelden overtuigden hem dat het afscheid van zijn geliefde vrouw mooi en passend was. Dat gaf rust.”

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.