NOS maakte mooi item over afscheidsfotografie

Onze coöperatie Afscheidsmomenten (een collectief van twaalf afscheidsfotografen) werd een paar weken geleden benaderd door de NOS, omdat ze aandacht wilde besteden aan het verschijnsel fotograferen bij uitvaarten. De redacteur vroeg of wij mensen wisten die een positieve ervaring hebben gehad met afscheidsfotografie.
Alle fotografen die niet op vakantie waren gingen zoeken in hun netwerk, en uiteindelijk is de keuze gevallen op Daan Barendsen die foto’s heeft laten maken van de uitvaart van zijn vrouw.
Het resultaat werd zondagavond 19 augustus uitgezonden, en het mocht er zeker zijn.

Je kunt het nieuwsitem hier terugkijken: Rouwfotografie neemt vlucht
Ik ben heel erg blij met deze reportage, het is zo mooi gemaakt!

Nog steeds onbekend

Ik doe dit werk toch al heel wat jaren, en je zou toch verwachten dat mensen er inmiddels aan gewend raken dat er een fotograaf bij een uitvaart aanwezig is. Maar de drempel om een fotograaf in te schakelen is nog steeds best hoog. En het komt zelfs nog voor dat mensen niet weten dat dit tot de mogelijkheden behoort. Terwijl foto’s van deze belangrijke gebeurtenis zo troostrijk kunnen zijn en kunnen helpen bij de verwerking van het verdriet.

Onverwacht overleden in de zomer

Zo heb ik drie weken geleden het afscheid gefotografeerd van een bijzondere man van tachtig jaar. Hij was net twee dagen terug van een fijne vakantie in Griekenland met z’n vrouw en overleed heel onverwacht terwijl hij een ritje maakte op zijn motor. Op honderd meter van zijn huis! Afscheidsfotograaf Hein Athmer kende de dochter van de overledene en raadde haar aan om haar vaders afscheid vast te laten leggen. Zelf was hij op dat moment op vakantie in Frankrijk, en vroeg mij het te doen. Ik ben direct naar de familie afgereisd om kennis te maken. Ook heb ik toen foto’s van de overleden man gemaakt.

Zo blij met de foto’s

Naderhand vertelde de dochter dat ze toch zo vreselijk blij was dat de foto’s er waren. “Mijn moeder had er nog nooit van gehoord en eerlijk gezegd zou ik er ook niet aan gedacht hebben. We zijn onze vriend erg dankbaar dat hij ons hierop heeft geattendeerd. En jou natuurlijk, omdat we nu zo’n prachtige foto’s hebben. M’n moeder heeft de hele dag rustig terug kunnen kijken en ziet dat haar man een ontzettend mooi afscheid heeft gehad. En wat ook fijn is, is dat ze de foto’s kan laten zien aan hun vrienden waar ze in Griekenland hebben gelogeerd. Die kunnen het nauwelijks geloven dat hij er niet meer is. Om maar niet te spreken van alle andere mensen die op dat moment op vakantie waren.”

De waarde van afscheidsfotografie

Ik ben daarom heel blij met dit nieuwsitem van NOS, waarmee ons mooie werk weer eens positieve aandacht heeft gekregen. Is afscheidsfotografie voor jou nog onbekend? Of zie je toch dat het steeds vaker voorkomt? En wat zouden we nog kunnen doen om ervoor te zorgen dat mensen hun drempelvrees kwijtraken? Ik sta open voor alle suggesties. Het is leuk als je hieronder een reactie achterlaat. Dankjewel!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.