Mooie kleine uitvaarten

In deze tijd van de coronapandemie is het niet meer mogelijk om in grote groepen samen te zijn. Natuurlijk heeft dat ook gevolgen voor uitvaartbijeenkomsten.

Ik heb de afgelopen weken twee keer foto’s gemaakt bij zo’n bijeenkomst. De ene bijeenkomst speelde zich af in een lege Domkerk, de andere in een tuinzaal van een uitvaartcentrum.
Natuurlijk is het voor de familie moeilijk om geen driehonderd mensen uit te kunnen nodigen, maar slechts dertig. Toch waren beide bijeenkomsten – zo klein als ze waren – heel troostvol en indrukwekkend.

Vlag halfstok
Zo hadden in Utrecht alle straatbewoners die ochtend de vlag halfstok gehangen in de straat van de overledene. En toen de rouwauto wegreed vormden de buren een uitgestrekte haag, waarmee ze hun overleden buurman de laatste eer bewezen. Van de dienst in de Domkerk herinner ik me nog goed hoe mooi er gezongen werd door vier zangers in het rood, en op de begraafplaats is de kist van de overledene door zijn broers eigenhandig naar het graf gedragen.

Verhalen en muziek
In de tuinzaal werd een vrouw van 85 jaar herdacht. Ze stond nog midden in het leven, en is heel plotseling in haar slaap overleden. Het verdriet van haar familie was groot. Gedurende anderhalf uur hebben haar kinderen en kleinkinderen naar hartenlust herinneringen opgehaald. Ieder had bij zijn of haar verhaal muziek uitgezocht die hierbij paste. En zo schetsten ze samen een heel mooi beeld van een markante vrouw.

Ik was onder de indruk van de manier waarop families in deze tijd ondanks de geldende beperkingen toch een indrukwekkend afscheid hebben weten vorm te geven. Voor uitvaartondernemers een hele uitdaging, maar het kan! Ook kleine uitvaarten kunnen ongelofelijk mooi zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.