Een verdrietige en tegelijkertijd bijzondere dag

Ik ben heel blij met deze prachtige review die ik ontving van Peter Stulp.

“Acht kleinkinderen, waarvan de oudste acht jaar en de jongste 3 maanden… Zullen zij zich later deze bijzondere dag herinneren? De oudsten vast in flarden, maar de jongsten vrijwel zeker niet. En hoe geldt dat voor onszelf? Foto’s, zoals in een trouwalbum of van vakanties, houden de herinnering levend en geven je de kans om gebeurtenissen opnieuw te beleven. Zullen we een bekende vragen om voor ons wat foto’s te maken tijdens het afscheid? Goed fotograferen is een vak…. Toen onze uitvaartonderneemster suggereerde om Anna Groot te vragen voor een fotoreportage, hoefden we daar niet lang over na te denken.

Op de ochtend van het afscheid – toen wij ons aan het voorbereiden waren – verscheen een vriendelijke mevrouw in onopvallende kleren. Ze stelde zich voor en ging aan het werk. Daarna heb ik haar eigenlijk niet meer bewust gezien! En de hele dag heeft ze foto’s gemaakt, honderden. Sfeerfoto’s, snapshots van mensen, overzichten, ontroerende weergaves van belangrijke momenten en aan het eind de enige geposeerde foto bij het graf: de familie.

Ik heb alle foto’s. Maar Anna heeft in eigen keuze en opmaak een album voor ons gemaakt. Een fantastisch boek, dat je zonder toelichting kunt doornemen omdat de foto’s elkaar op natuurlijke wijze opvolgen en ondersteunen. Op enig moment kijk ik bijvoorbeeld – op de ene foto – naar boven, en op de volgende staat de klokkentoren met het carrillon.
Alle kinderen hebben een exemplaar van ons ‘rouwalbum’. Af en toe kijken ze erin met de kleinkinderen. Ik nam het boek de eerste maanden mee als ik werd uitgenodigd voor een etentje. Mensen vinden het soms moeilijk om met een weduwnaar te praten, maar het boek brak het ijs. Mensen die de begrafenis in de zomervakantie niet konden bezoeken waren dankbaar om zo toch te kunnen zien hoe het was geweest. En – omdat we Deane na het afscheid in besloten kring hebben begraven – geven de foto’s ook een beeld van wat er aan het graf gebeurd was.

Het boek heeft in de eerste tijd geholpen om gebeurtenissen te ordenen, wie er allemaal waren en hoe het was. En later kun je het doorbladeren om de herinnering op te frissen.

Wat was het een verdrietige en tegelijk bijzondere dag!”

Peter Stulp

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.